30 jun De vakman aan het woord
Hallo, ik ben Gunter Temmerman, vakman in de biobouw.
Al van jongs af had ik één beroepsdroom: bouwwerken maken! Architect worden leek logisch maar de techniek sprak me meer aan dan de ontwerpkunst. Ik ben altijd, en nog steeds, een technisch ‘verbeteraar’ geweest. Al wat ik in mijn handen krijg, wil ik optimaliseren en efficiënt maken. Ook in mijn hobby: in meer dan één hobbyclub ben ik dan ook al meer dan 20 jaar de technisch raadgever.
Die gave kwam er op school al uit, op mijn 15de kon ik al bij een architect als stagair aan de slag om bouwaanvraagplannen te tekenen. Ik studeerde dan ook op mijn 17de af als bouwtechnicus in de burgerlijke bouwkunde met extra specialisatie in architectuur, stabiliteit en sterkteleer. Op mijn eindjury en op mijn kwalificatieproef haalde ik 91 en 92 %.
Mijn gaven werden nadien opgepikt door een groter architectenbureau en daar werd ik aangeworven om moeilijke industrieprojecten uit te werken en uiteindelijk volledig te leiden.
Toen ik mijn huidig bedrijf begon kreeg ik dan ook vlot 23 vestigingsattesten. We mogen staalbouw uitvoeren, betonbouw, pleisterwerken, monumenten, alle schrijnwerken tot parket toe en woningen volledig onder dak zetten. Dit laatste is iets wat bij velen ontbreekt.
Ellende en miserie
Het uitvoeren van industriële projecten zorgt ervoor dat je perfect en volledig in samenwerking met alle disciplines werkt. Alles wordt van in de ontwerpfase op mekaar afgestemd. Er wordt een budget opgesteld waarbinnen wordt gewerkt. Er wordt met verscheidene aannemers tegelijk gewerkt. De tijdslijn wordt netjes opgesteld en die wordt gerespecteerd. In de privé-bouw, de woningen voor particulieren, bestaat dit absoluut niet.
Architecten zijn hiervoor niet getraind en opgeleid. Hierdoor wordt het voor vele bouwheren een chaos en dus een financiële ramp. Ellende en miserie zijn vaak genoeg de definiërende woorden als een bouwheer nadien over zijn huis spreekt. Dit moet je ten allen
tijde als aannemer zien te vermijden!
Met structuur…
Wij zien het als onze taak om elk bouwwerk als een gestructureerd project uit te voeren. Met de ervaring opgedaan in de industriële projecten zijn we daartoe in staat. We gaan dan ook voor de start een vergadering inlassen met alle betrokken partijen. Bouwheer, architect en alle aannemers zullen hun zeg kunnen doen, hun noden op tafel leggen en verduidelijken. Op deze manier zijn er voor niemand verrassingen, is alles opgeschreven, verduidelijkt, uitgewerkt en weet iedereen wat er komt en wat er volgt!
Dat is een noodzakelijke 1ste stap naar succes. Bij 90% van de bouwwerken loopt het hier al mis. In de klassieke bouw wordt de ruwbouw opgetrokken en dan komen de muizen,
de andere disciplines, de aannemerstechnieken, en die veranderen de ruwbouw in een kaas met gaten! In een klassieke steenbouw kan dit misschien, maar in een bio-ecologische passiefbouw is dat natuurlijk een grote ramp!